Kryetari i Odës së Zejtarisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, z. Agron Fazliji, sot pati takim me ministrin e Financave. Takimi u organizua nga Unioni i Odave Ekonomike të Maqedonisë. Në takim u diskutua për problemet me të cilat përballen kompanitë dhe masat që mund t’i ndihmojnë ato.
Znj. Danela Arsovska, kryetare e Bashkimit të Odave Ekonomike të Maqedonisë, organizatore e manifestimit, theksoi se përveç disa bizneseve të tjera, fare nuk kanë punuar zejtarët për festime si dasma. Këtu përfshihen parukierë për dasma, rrobaqepës për fustane zyrtare dhe fustane nusëri, si dhe aktivitete të tjera artizanale që lidhen me dasmat dhe atyre u duhen masa nga shteti për t’i ndihmuar ata të kapërcejnë këtë periudhë të vështirë.
Ministri Fatmir Besimi tha se nevojitet një komunikim i mirë në mes të gjithë aktorëve në mënyrë që shteti të ndihmojë ata që kanë nevojë më së shumti. Shteti do të marrë 200 milionë euro kredi, të cilat duhet të përdoren për të ndihmuar bizneset. Përfaqësuesit e odave patën një fjalim në takim. Në këtë pjesë, kryetari i Odës së Zejtareve të Republikës së Maqedonisë së Veriut, z. Fazliji, theksoi kërkesat e zejtarëve për marrjen e pagës minimale neto dhe qasjen në kredi, uljen e detyrimeve parafiskale.
Ministria e Ekonomisë duhet të sigurojë fonde për ndihmë direkte për zejtarët dhe shpresojmë që kjo të bëhet së shpejti. Gjithashtu, presidenti Fazliyi u shpreh se në të kundërt, nëse artizanët nuk marrin ndihmën e duhur nga shteti, fatkeqësisht shumë dyqane artizanale do të mbyllen.
Ministri Besimi tha se po bëhet shënjestrim rreth sektorit të pagave në mënyrë që paratë të arrijnë tek ata që kanë më shumë nevojë. Me ribalancimin e buxhetit do të shohin se sa dhe si do t’i shpërndajnë mjetet dhe e gjithë kjo do të bëhet përmes diskutimeve me odat dhe të gjitha palët e interesuara. Ministri theksoi se së pari duhet të shtypet ekonomia gri që të zgjidhen më shumë probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *